top of page

Enflasyon oranı ne kadar?


Ekime enflasyon ne zaman açıklanacak sorusu 2018 Enflasyon ne zaman açıklanacak sorusu hakkında TÜİK son dakika araştırılıyor. Ekim enflasyon beklentisi ne kadar? SON DAKİKA… Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık yüzde 2,67 yıllık yüzde 25,24 oldu.Vatandaşlar enflasyon oranı ile ilgili yapılan


kime enflasyon ne zaman açıklanacak sorusu haberleri  2018 yılında da merak edilen konular arasında yer alıyor. Ekim enflasyon beklentisi ne kadar? SON DAKİKA… Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık yüzde 2,67 yıllık yüzde 25,24 oldu.Enflasyon ile ilgili yapılan açıklamalar vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyon oranı her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ekim ayı enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? AA Finans'ın TÜİK tarafından 5 Kasım Pazartesi günü açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 13 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,93 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ekim ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 0,15, en yüksek yüzde 3,20 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin 2018 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 23,52 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 22, en yüksek yüzde 25,50 oldu. Bir önceki anket döneminde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 21,84 düzeyinde gerçekleşmişti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yılın son Enflasyon Raporu'nu İstanbul'da açıkladı. Banka enflasyon tahminlerini Yeni Ekonomi Programı'ndaki öngörülere uyumlu olacak şekilde yukarı yönlü revize etti. Buna göre, enflasyonun 2018 sonunda yüzde 23.5 olacağı, 2019'da 15.2'ye, 2020'de 9.3'e gerileyeceği tahmin ediliyor. Merkez, gıda enflasyonu tahminini de 2018 sonu için yüzde 13'ten 29.5'e, 2019 sonu için yüzde 10'dan 13'e çıkardı. Gerek AA beklenti anketi verileri, gerekse de İTO'nun açıkladığı İstanbul enflasyon oranları, göreceli olarak sakinleşen döviz kurlarına bağlı olarak, enflasyonda yükselişin ekimde durabileceğine dair bir umut ışığı veriyor.


ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI

SON DAKİKA… Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık yüzde 2,67 yıllık yüzde 25,24 oldu.

TÜİK, ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE’de 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,67 artış kaydederken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,24 olarak gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Ekim ayında endekste yer alan gruplardan, konutta yüzde 4,15, ev eşyasında yüzde 3,44, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,22 ve eğlence ve kültürde yüzde 2,07 artış gerçekleşti.

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,85 ile ulaştırma oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Ekim ayında endekste yer alan gruplardan sadece ulaştırma grubunda yüzde 0,85 oranında düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde 37,92 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 32,00, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 31,50, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 29,26 ve konut yüzde 25,72 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

Aylık en yüksek artış yüzde 3,84 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt)’de oldu

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 25,41 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 28,63 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 16,68 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde gerçekleşti.

Ekim 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 42 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 328 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 37 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.


Berat Albayrak'tan flaş enflasyon açıklaması

Ekim ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı, TÜFE yüzde 2.67 oranında arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklanan rakamları değerlendirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak A Haber-A Para ortak yayınında önemli açıklamalar bulundu.

Ekim ayı enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde geldi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 2,67, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,91 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 25,24, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 45,01 oldu.

Canlı yayında açıklanan verileri değerlendiren Albayrak ''Maliyetlerde, enflasyonda eylül ayına kıyasla ekim ayında durumunu gördük. 2018'in ekim ayı 2017'nin ekim ayına yakın. Kasım ayında çok daha iyi bir seyri görüyoruz'' dedi. Bakan Albayrak'ın açıklamaları şöyle:


EYLÜL AYI ZOR AYIMIZ OLACAKTI

Enflasyon hakkında: Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten.Eylül'de fahiş bir fiyatlama algısı ortaya çıktı ve bunun enflasyona yansıdığını gördük. Makro datalar gayet doğru bir istikamette olduğumuzu gösteriyor. 


ENFLASYON AÇIKLAMASI

Bu anlamlı şekilde düşeceğini görüyorduk. Maliyetlerde, enflasyonda eylül ayına kıyasla ekim ayında durumunu gördük. 2018'in ekim ayı 2017'nin ekim ayına yakın. Kasım ayında çok daha iyi bir seyri görüyoruz. Birçok anlamda enflasyonla mücadeleyi görüyoruz. Pozitif seyrin ekim ayında devam ettiğini. Giyim beyaz eşyada ise kasım ayında iyileşmeyi göreceğiz. Ortaya koyulan rakamlar kasım aralık ayları için trendin gayet olumlu olduğu ve yılsonu hedeflerini yakalacağımızı görüyoruz.


FİYATLANDIRMADA İYİLŞME SÖZ KONUSU

Gerek kur gerek ham madde fiyatlandırmaları iyileşme söz konusu. Petrolde de 85 dolardan, 72 dolarlara düştü. Tepedeki yöneticilerle konuştuğumuzda beklentiler açısından daha düşük seyirde göreceği yönünde. Bu bir gönüllük ilkesi. Özellikle gıda ve giyimde çok yakın takip ediyoruz 2500 firmayı geçti enflasyonla mücadele. Bazen haftasonları dolaşıyorum bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorum. Ben de bakanlığımız da takip ediyor. Kasım ve aralıkta daha çok ortaya çıkacak.


MARKETLERE TEŞEKKÜR EDECEĞİZ

Migros çok ciddi bir şekilde uyguluyor. Ben teşekkür ediyorum. Bazı market zincirleri o kadar iyi uygulamıyor. Bir kısmına teşekkür edeceğiz. Kasım ve aralıkta daha aşağı bir yön göreceğiz. Açıkladığımız dört sektör otomotiv, konut, mobilya, beyaz eşya. Mobilya sektörü ciddi izlerken bakıyoruz sunta sektöründe bu fiyatlandırmalar hoş değil. Fahiş mi değil mi bakacağız.


ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR?

AA Finans'ın TÜİK tarafından 5 Kasım Pazartesi günü açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 13 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,93 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ekim ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 0,15, en yüksek yüzde 3,20 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin 2018 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 23,52 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 22, en yüksek yüzde 25,50 oldu. Bir önceki anket döneminde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 21,84 düzeyinde gerçekleşmişti.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,93) göre, bir önceki ay yüzde 24,52 olan yıllık enflasyonun yüzde 24,34'e gerileyeceğini hesaplanıyor.

Enflasyon, eylülde bir önceki aya göre yüzde 6,30 artış göstermişti.


YILIN ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın son enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yılın son Enflasyon Raporu'nu İstanbul'da açıkladı. Banka enflasyon tahminlerini Yeni Ekonomi Programı'ndaki öngörülere uyumlu olacak şekilde yukarı yönlü revize etti. Buna göre, enflasyonun 2018 sonunda yüzde 23.5 olacağı, 2019'da 15.2'ye, 2020'de 9.3'e gerileyeceği tahmin ediliyor. Merkez, gıda enflasyonu tahminini de 2018 sonu için yüzde 13'ten 29.5'e, 2019 sonu için yüzde 10'dan 13'e çıkardı. Tahminleri belirlerken temkinli bir duruşu tercih ettiklerini söyleyen Çetinkaya, "Riskler dikkate alındığında para politikası duruşu temkinli olmak zorunda, (enflasyonda) hedeflerin üzerindeyiz. Önümüzdeki dönemde temkinli duruşu koruyacağız. Mevcut şartlar sıkı para politikası duruşunun uzun süre korunmasını gerektiriyor" dedi. Enflasyonla Mücadele Programı'nın etkilerinin önümüzdeki dönemde görüleceğini kaydeden Çetinkaya, kur geçişkenliğinin tarihsel ortalamaların üzerinde olduğunu anlattı.


EKİM AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR?

Gerek AA beklenti anketi verileri, gerekse de İTO'nun açıkladığı İstanbul enflasyon oranları, göreceli olarak sakinleşen döviz kurlarına bağlı olarak, enflasyonda yükselişin ekimde durabileceğine dair bir umut ışığı veriyor. AA anketine katılan ekonomistlerin ortalama tahmini olarak, bugün TÜİK eğer yüzde 3.46 oranında bir aylık TÜFE enflasyonu açıklar ise, bu durumda TÜFE enflasyonu yüzde 17.90'dan yüzde 21.19'a yükselebilir. 

MERKEZ BANKASI EKİM AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ

TCMB, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 69 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2018 yılı Ekim ayı Beklenti Anketi"ni yayımladı.

Buna göre, ekim ayı TÜFE beklentisi, yüzde 2,05'ten yüzde 1,99 geriledi. Kasım ve aralık ayı TÜFE beklentileri ise sırasıyla yüzde 1,31 ve yüzde 0,98 olarak gerçekleşti.


EYLÜL AYI ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, eylül ayında yıllık yüzde 24,52 aylık yüzde 6,30 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Eylül enflasyonu aylık bazda yüzde 6,30 oranında artış gösterdi. Beklenti yüzde 3,46 artacağı yönündeydi.

Yıllık enflasyon ise yüzde 17,90'dan yüzde 24,52 yükselmiş oldu.

Üretici fiyatları aylık bazda yüzde 10,88 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 46,15 oldu.

Bir önceki ay ağustosta enflasyon aylık bazda yüzde 2,3 artmış, yıllık enflasyon da yüzde 15,85'ten yüzde 17,90'a yükselmişti. Aynı dönemde üretici fiyatları yüzde 6,6 artarken yıllık Yİ-ÜFE yüzde 32'yi aşmıştı.


TEFE - TÜFE NEDİR ?

Tefe - Tüfe gayimenkul sektöründe ve Türkiye’de ekonominin temel göstergelerinden sayılan çok önemlidir değerlerdir.

Bu değerler tek tek ele alalım.?

TÜFE NEDİR ?

TÜFE’nin açılımı , ‘ Tüketici Fiyat Endeksi ‘ dir.  Tüfe sayesinde enflasyonu ölçebiliriz. Tüfe değerleri  Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanır. Tüfe  , daha önce satın alınmış bir malın - hizmetin , daha sonra ki bir tarihteki fiyatı ile karşılaştırılmasına yarar.

Tüfe’yi hesaplarken önc , Türkiye’nin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanır. Ayrıca her mal ve hizmetin toplam içindeki ağırlıkları belirlenir.

TEFE NEDİR ?

TEFE’nin açılımı , ‘ Toptan Eşya Fiyat Endeksi ‘ dir. Kulladığımız malların tüm ham maddelerini içine alır. Yani toptan satılan malların fiyat artışlarını gösteren bir endekstir.

TÜFE ve TEFE arasında ne fark vardır ?

Tefe ve Tüfe genellikle birlikte kullanılır ve birbirlerine karşılaştırılırlar. Bu endeksler farklı değerleri gösterir.

Tefe fiyat artışlarının arz yani maliyet cephesini gösterirken Tüfe ise fiyat artışlarının talep yönünü gösterir.

Tefe de Tüfe gibi önceden endekse dahil edilmiş mallardan oluşan belirli bir malın fiyatındaki değişmeleri ölçüyor.

Tefe’yi Tüfe’den ayıran en önemli nokta tüketici fiyat endeksi direk olarak tüketicinin eline geçen malların fiyatını ölçerken, toptan eşya fiyat endeksi ise hammadde ve yarı mamullerin de fiyatını ölçüyor.

Tefe’nin kapsamı Tüfe’ye göre daha geniştir.


TEFE TÜFE’YE GÖRE KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANIR?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 344.’üncü maddesi gereğince kira artışı, “Bir önceki kira yılının ÜFE artışını geçmeyecek şekilde düzenlenir” hükmüne göre yapılır. Ancak burada kesin bir hesaplama bulunmamaktadır. TUİK’in yayımlamış olduğu Yİ-ÜFE kullanıcı rehberinde ise bu hesaplamanın iki şekilde olabileceği açıkça görülmektedir.

a-) Bir önceki yılın (2016 Kasım) aynı ayına göre değişim, (% 17,30)

b-) 12 aylık ortalama değişim (Kasım-2016 / Kasım 2017) (% 15,38)

Yukarıda da görüldüğü gibi iki oran arasında da çok büyük farklar bulunmaktadır. Bu kapsamda karışıklığın ortadan kalkması amacıyla , 6.Hukuk Dairesinin verdiği “ Kira artışı, ÜFE’nin 12 aylık ortalaması oranında artırılır.” karar ile giderilmiştir.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page